Bierzemy pod lupę suszone owoce

Suszone owoce zawierają potas, miedź, żelazo, magnez i mangan. Bogate w łatwo przyswajalne węglowodany są doskonałym źródłem energii. Stanowią obfite źródło witamin: A, B, C, E. Suszone owoce mają większą zawartość błonnika niż świeże.

 

Suszone owoce są mniej kaloryczne od słodyczy.

Zawierają potas, miedź, żelazo, magnez i mangan. Bogate w łatwo przyswajalne węglowodany są doskonałym źródłem energii. Stanowią obfite źródło witamin: A, B, C, E. Suszone owoce mają większą zawartość błonnika niż świeże.

Najlepiej kupować susz bez dodatkowej ilości cukru i bez sztucznych konserwantów.
Suszona wersja owoców dostarcza organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Dba również o kondycję fizyczną i umysłową, a przede wszystkim niesie przeróżne bogactwo smakowe. Ze względu na wartości odżywcze powinny zagościć w naszym menu zastępując słodkie przekąski.
Może więc zamiast fundować dziecku słodycze, podaruj mu zamienniki w postaci suszonych owoców.

Zalety suszonych owoców:

– Suszone śliwki ułatwiają trawienie. Są silnym przeciwutleniaczem.

– Suszone morele opóźniają procesy starzenia. Pozytywnie oddziaływają na cerę, zwłaszcza trądzikową. Dobrze wpływają na wzrok. Skutecznie chronią przed anemią.

– Suszone gruszki mają właściwości odkwaszające układ pokarmowy.

– Suszone daktyle łagodzą stany zapalne, ból i stres. Zapobiegają zakrzepom i zawałom serca.

– Suszone ananasy skutecznie oddziaływają na układ moczowy. Szczególnie zalecane przy infekcjach i stanach zapalnych pęcherza moczowego. Poprawiają odporność organizmu.

– Suszone figi zapobiegają zaparciom. Maja działanie przeczyszczające.

– Suszone winogrona (rodzynki) koją rozdrażnienia. Dostarczają energii. Poprawiają odporność organizmu.

– Suszone wiśnie pozytywnie wpływają na skórę. Obniżają gorączkę. Poprawiają apetyt i zapobiegają anemii.

– Suszone banany poprawiają nastrój. Obniżają ciśnienie.

– Suszone jabłka skutecznie poprawiają procesy trawienia. Obniżają poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływają na skórę oraz kondycję paznokci i włosów. Neutralizują wolne rodniki. Leczą niestrawność. Wspomagają układ odpornościowy.