Pistacje

Pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie! Porcja składająca się z 30 orzechów pistacjowych stanowi zdrową i smaczną przekąskę, która nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy organizmowi niezbędne witaminy, minerały i wartościowe fitoskładniki.

Bogate źródło ważnych składników mineralnych
Pistacje są doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też sporo fosforu. Orzechy te dostarczają organizmowi również inne wartościowe składniki odżywcze – w stosunku do swojej wartości kalorycznej, zawierają znaczne ilości potasu i magnezu.

Bogate źródło witaminy B6 i innych witamin z grupy B
Pistacje są bogatym źródłem witaminy B6 – jedna porcja zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania! Zawierają tyle samo witaminy B6 co wątroba wołowa, która jest uważana za „szczególnie bogate źródło” tej witaminy. Oprócz witaminy B6, pistacje zawierają również tiaminę (jedna porcja zaspokaja 15% dziennego zapotrzebowania). W mniejszych ilościach zawierają też inne witaminy z grupy B, takie jak folan i biotyna (jedna porcja zaspokaja 4% dziennego zapotrzebowania) oraz ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy (jedna porcja zaspokaja 2% dziennego zapotrzebowania).

Wysoka zawartość fenoli oraz właściwości przeciwutleniające
Uważa się, że związki fenolowe w znacznym stopniu odpowiadają za przeciwutleniające właściwości wielu pokarmów roślinnych. Badacze Departamentu Rolnictwa USA przebadali 100 popularnych artykułów żywnościowych kupowanych w Stanach Zjednoczonych i obliczyli ich całkowity potencjał antyoksydacyjny. Kiedy podzielili te produkty na cztery kategorie, okazało się, że pistacje należą do kategorii produktów o największym potencjale antyoksydacyjnym.

Jedyny orzech, który zawiera znaczne ilości luteiny i zeaksantyny
Pistacje są jedynymi orzechami, które zawierają znaczną ilość karotenoidów luteiny oraz zeaksantyny. Spożycie tych karotenoidów jest kojarzone z mniejszym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).

Jeden z orzechów o najwyższej zawartości błonnika
Pistacje należą do orzechów, które zawierają najwięcej błonnika, mogą więc pomóc w osiągnięciu tego celu. Każda porcja orzeszków pistacjowych dostarcza 3 gramy błonnika pokarmowego (około 12% wskazanego dziennego spożycia), czyli więcej niż 28 gramów orzechów włoskich i prawie tyle samo co porcja płatków owsianych.