Orzechy arachidowe

Orzechy arachidowe, zwane też ziemnymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Dzięki licznym składnikom odżywczym są szeroko polecane, powinny w jakiejś formie stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.

Są też bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. To wszystko powoduje, że orzechy lub bogate w nie masło orzechowe powinien jeść każdy z nas, a w szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru np. białka, wynikającego z braku mięsa w diecie. Orzechy zawierają substancje korzystnie wpływające na zdrowie serca i zapobiegające nowotworom i chorobie Alzheimera oraz powstawaniu kamieni żółciowych.

Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów ziemnych, w tym także masła orzechowego, uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie.