Orzechy nerkowca

Ostatnie badania potwierdzają, że orzechy nerkowca mogą pomóc w profilaktyce cukrzycy typu II. Jeśli, więc obawiasz się zachorowania koniecznie włącz je do swojego jadłospisu.

Cukrzyca typu 2 rozwija się powoli i jest ściśle związana z przejadaniem się i brakiem ruchu. U osób, u których zaczynają się problemy z kontrolą poziomu glukozy we krwi (tzw. stan przedcukrzycowy) można jeszcze zapobiec rozwojowi choroby lub znacznie ją opóźnić poprzez wprowadzenie zdrowej diety, zrzucenie zbędnych kilogramów i regularny ruch. To wszystko prowadzi do poprawy wrażliwości komórek na insulinę.

Właściwości nerkowca

Produkty z nerkowca są od dawna używane w medycynie tradycyjnej różnych krajów, do łagodzenia stanów zapalnych oraz poprawy metabolizmu glukozy u chorych na cukrzycę. Nerkowiec zachodni (inaczej nanercz zachodni) jest drzewem pochodzącym z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Osiąga do 8 m wysokości. Jest uprawiany na wielką skalę w wielu krajach o klimacie tropikalnym – Indiach, Wietnamie, Tanzanii, Nigrze, a także Brazylii.
W kuchni wykorzystuje się nie tylko jego nasiona, ale też jabłko nanerczowe, którego miąższ zawiera duże ilości witaminy C i B2. Orzechy nerkowca zawierają znaczne ilości żelaza. Równie ważna jest tu obecność cynku, który spełnia ważną rolę w czynnościach krwiotwórczych oraz zapobiega niedotlenieniu organizmu, a także białka pełniącego funkcję budulcową dla organizmu. Orzechy nerkowca korzystnie wpływają także na skórę, włosy i paznokcie oraz uspokajają zestresowanych.

Nerkowiec kontra cukrzyca

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Montrealu wskazują, że pomocny w uzyskaniu tego celu może być też ekstrakt z orzechów nerkowca. Badacze analizowali wpływ wyciągów z różnych części nerkowca zachodniego na to, jak komórki reagują na insulinę. Sprawdzili ekstrakt z liści, kory, nasion (znanych jako orzechy nerkowca) oraz części owocu. Testy wykazały, że tylko wyciąg z orzechów nerkowca (czyli nasion) w znacznym stopniu pobudza wchłanianie glukozy przez komórki mięśni, co oznacza, że poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Ekstrakty z innych części rośliny nie dają podobnego efektu. Wyniki te sugerują, że niektóre naturalne składniki diety mogą posłużyć w przyszłości do stworzenia nowych doustnych leków na cukrzycę.